2006. január 11.
Szeged | Hódmezővásárhely | Makó | Szentes | Csongrád
Névnapját ünnepli: Ágota Időjárás
Beállítás kezdőlapnak
azonosító:
jelszó:
Gyorskeresés:
Hírkeresés dátum szerint -tól -ig
Fel | Le
Szieszta / Vissza a rovat főoldalára

Halász Judit örök
A Mosolyrend Lovagja minden generációval szót tud érteni

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
Szieszta | 2005-12-24 |

Halász Judit nagyiként is platinalemezes: kiütötte Robbie-t és a nyolcvanas évek kultikus zenekarát, a Depeche Mode-ot is Az Alpokban az unokával, „Félixsámuellel". Volt ő már Mirr-Murr, kisegér, mesélő, Karácsony Nagy Zsuzsanna a Jó estét!-ben, és filmes fronton is hosszú lenne a sor.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Halász Judit évtizedek óta hódít DM-fotó
Halász Judit túlzás nélkül meghódította az ifjabb és az idősebb generációt, népszerűsége évtizedek óta töretlen. Pedig nem szerepel címlapokon vagy hétről hétre a tévében. Mégis ezrek kíváncsiak rá.


– Hat hete piacra dobott Hívd a nagymamát! című CD-je platinalemez lett. A hazai közönséget úgy látszik, a Bródy- féle gyerekdalok sokkal jobban érdeklik, mint Robbie vagy a Depeche slágerei.
– Fogalmam sincs a titokról – mosolyog csendesen –, legfeljebb szeretni kell a mindennapokat, szeretni kell azt, amit az ember csinál. Mindezt nekünk kell kialakítani, szerethetővé tenni. Nekem talán szerencsém volt, de emellett meglehetősen óvatos vagyok. Tudnom kell például, kivel dolgozom, kiben bízhatok. De hát a párválasztással is így vagyunk: egy felszínes ismeretség semmire sem elég.

Hajrá nagyik

– A gyerekek évekkel ezelőtt is központi helyet foglaltak el a szívében, a lelkében. De vajon ők hogyan változtak?
– A gyerekek a lényeget tekintve nem változtak, ám tény, hogy szeretik, ha a felnőttek figyelnek rájuk, és érdeklődnek irántuk. A gyerek lényege az ember lényege: a kíváncsiság, meg az, hogy szeret játszani, és nem szeret sírni. Kevesebb idő jut rájuk, ami azért sajnálatos, mert később mi magunk jövünk rá: de kár, hogy ezt az időt elmulasztottuk, s nem töltöttünk többet velük. Ha a gyerekre figyelünk, észrevehetjük, miben tehetséges és miben nem. Dicsérni kell őket, sokat. Ezt én is tőlük tanultam.

– No és időközben anyaként is helyt állt, hiszen felnevelte a fiát, aki már szintén apa. Van ideje egyáltalán unokázni?
– Tamás fiamat a szerződése szólította most Amerikába, s a baj csak az, hogy magával vitte az unokámat is. Így a kis Félixsámuelt csak akkor látom, ha hazajönnek, vagy ha felülök egy fapados járatra, és utánuk utazom. Így lesz most karácsonykor is, bár az ünnep másnapján már játszom, így a férjem a fiamékkal marad, én pedig hazajövök. Ez ugyan csak három nap lesz, ami azt is jelenti, idén nem főzök karácsonyi vacsorát, és nem sütök süteményeket, de legalább látom a kicsit.

– Számos elismerése, kitüntetése közül a gyerekek díjára, a Mosolyrend Lovagja díjra a legbüszkébb. Miért?
– Mert ez szakma- és politikamentes, ezt tisztán a gyerekektől kaptam. Érdektelenül és tisztán, ami a legfontosabb. A Hívd a nagymamát! lemez sikere szintén nagy öröm. Soha nem akartam eljátszani egy éneklő kislányt a színpadon, annak ellenére, hogy játszom, ugrálok, énekelek, ahogy csak belefér. Ezért is adtuk ezt a címet: Hívd a nagymamát! mert a nagymamasággal, a korral is tisztában kell lenni. Mégis úgy gondolom, hogy a generációk között nincs túl nagy különbség, csak éppen keresni kell a kapcsolatteremtés okos lehetőségét. Ezt szolgálja például egy országosan meghirdetett informatikai verseny, amely a nagymamák, nagypapák és az unokák részvételével zajlik.
 
Egy ország aggódott

– Ezek szerint a generációs párbeszédet is folyamatosan tanulhatjuk?
– Igen, erre már húszévesen rájöttem. Észrevettem, hogy van olyan kollégám, aki 25, mégis olyan öreg, hogy nincs közös témánk. Ugyanakkor a negyven- vagy negyvenöt évesek között találtam az enyémhez hasonló gondolkodású havert. A tisztaság, az együttgondolkodás vagy érdeklődés nem korfüggő, s ez a mai életemben is jó iránytűt jelent.

– Évekkel ezelőtt egy ország aggódott Halász Juditért. A balesetére gondolok, amikor elgázolta egy autó. Az akkori nehéz helyzet, a felépülés gyötrelme megtanította bármire is?
– Azóta nekem sokkal szörnyűbb betegségeim voltak. Ezek csak arra tanítják meg az embert, hogy amit kapott, arra jobban kell vigyáznia. Nem tudjuk, mennyi, de mennyi veszély fenyeget bennünket, mérgezzük magunkat és másokat is. Ezt kellett végiggondolnom, átértékelnem az eddigi életemet, amelyben orvosok, dietetikusok és mások voltak segítségemre. Kétezerben egy daganatos betegségen estem át, s addig nem gondolkodtam a vegyszerek vagy a tartósítószerek okozta károsító hatásokon. Egy évembe telt, mire életmódot változtattam.
 
Apostolok üzenetei

– Sokat dolgozik, mi több, szerepet is leadott. Munkái közül mégis az egyik legérdekesebb az úgynevezett „Hangzó Biblia". Ezt miért tartja fontosnak?
– A bencések fordították és a pannonhalmi Bencés Kiadó adta ki Lukács, Máté és Márk „üzeneteit" azoknak, akik nem vagy csak nehezen vesznek a kezükbe könyvet. Számomra ez rendkívüli megtiszteltetést jelentett, hiszen a Biblia a kultúrtörténet legolvasottabb irománya és hallatlanul érdekes. Ugyanazt a történetet négy ember mondja el, de hogy ebből melyik a legérdekesebb, azt ki-ki megfejtheti. A Biblia karácsonyi üzenete Jézus születése, amire ilyenkor minden családban gondolnak.

– Még egy elmaradhatatlan kérdés: mi lesz az unoka ajándéka?
– „Félixsámuel" egyéves, éppen a porszívó a kedvence, de azt mégsem kaphat. Meglepjük egy érdekes játékkal, de a mostani még nem a titkok karácsonya. A fiamékkal, a családdal való együttlét azonban boldogsággal tölt el.
Harcsás Judit

Nyomtatható cikk Cikk küldése e-mailben

Fórum
fórum indítása e témában

Fel | Le
NetrixNetrix
A Délmagyarország Online kiadója a Lapcom Kft. - Délmagyarország Online 2001
Impresszum
HU ISSN 1588-5739